Tiukkoja tilanteita Haataja Forest Openissa

30.04.2014

Tiukkoja Tilanteita Haataja Forest Openissa

Toisena pääsiäispäivänä Kiuruveden keilahalli ei kuhissut tänä vuonna noita-akkoja tai tipusia, vaan paikalla oli keilaajia, jotka olivat saapuneet keilaamaan Haataja Forest Open kisaa.  Finaalin ensimmäinen osio oli ilmoitettu kisakutsussa pelattavaksi kolme keilaajaa per rata, mutta koska kolme keilaajaa ei saapunut, muutettiin suunnitelmaa niin että keilaajia oli vain kaksi radallaan. Tämä sopi kaikille finaalissa keilaaville. Tarkoittihan se sitä, että finaali etenee nopeammin, ja karsiutuvat pääsevät aikaisemmin nauttimaan upeasta kevätsäästä.

Finaalin ensimmäinen osio pelattiin perinteisesti heittäen 6 sarjaa eurooppalaisella tyylillä. radalla suurin osa keilaajista oli Kiuruveden oman seuran, Ice-Bowlingin porukkaa. Seassa oli kolme Mainaria ja pari keilaajaa muista seuroista. Kisojen vanhin (Seppo Ravantti, 58) ja nuorin (Jukka Kiappi, 14) keilaaja sattuivat pariksi samalle radalle. Tämä osoittaa juuri sen, että keilailua voi harrastaa hyvin nuoresta iästä lähtien, ja jatkaa saman lajin parissa aina seniorisarjoihin saakka. Tulostaso finaalin ensimmäisessä osiossa nousi melko korkealle ja 300-sarjojen yrityksiä nähtiin useampia. Joonas Jehkinen pääsi lähelle täydellistä sarjaa jo toisessa sarjassa. Matka kuitenkin katkesi 10. ruutuun, kun seiska jäi pystyyn, ja sarjan tulokseksi jäi 278. Myös Antti-Matti Tikkanen jonotti parikin kertaa, mutta tie katkesi aina joko yhdeksänteen tai 10. ruutuun. Kun viisi sarjaa oli pelattu oli ensimmäisen osion piikkipaikan vienyt selkeästi Jehkinen, joka keilasi jo omalla 100-luvullaan. Hänen lisäksi seuraavaan osioon selviytyivät Ari Jehkinen, Antti-Matti Tikkanen, Reijo Tossavainen, Panu Tolonen, ja Jari Reinikainen.

Ennen seuraavaan osioon siirtymistä oli kuitenkin tauko radanhoidon ajan, ja samalla niin yleisö kuin keilaajatkin pääsivät nauttimaan kakkukahveista. Juhlan aiheena oli veljesten Antti-Matti ja Heikki Tikkasen saavuttama hopea nuorten SM-kisojen parikisassa. Kiuruvedellä on tehty arvokasta työtä junnukeilailun parissa ja se alkaa kantaa hedelmää. Näistä nuorista miehistä varmasti kuullaan myös jatkossa.

Mutta sitten taas kisaan. Finaalin seuraava osio keilattiinkin hieman erilailla kuin yleensä kisoissa on totuttu. Kaikki keilaajat heittivät yhden sarjan, ja tämän sarjan perusteella aina huonoin putosi pois. Tätä jatkettiin niin kauan että voittaja oli selvillä. Ensimmäisessä ottelussa oli tiukat erot jo heti alusta. Ice-Bowlingin Reinikaiselle sarjaan sattui muutama reikäkin, joista hän toipui hienosti heittämällä kaadon tai kaksi. Loppua kohden vaikeudet kuitenkin jatkuivat, vähän huonoa tuuria, ja se oli siinä. Reinikainen jäi huonoimmaksi tuloksella 172, kun muut heittivät sarjat 210-247 pisteen välillä.

Toisessa ottelussa vaikeuksien eteen joutui Tikkanen, joka sai sarjan ensimmäisen kaadon vasta kuudenteen ruutuun. Hieman yllättäen Ari Jehkinen koki myös vaikeuksia heittämällä reiät seitsemänteen ja kahdeksanteen ruutuun, ja hetken ajan jo näytti siltä että hän antaa Tikkaselle sauman taistella itsensä jatkoon. Tämä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi, ja Tikkanen jäi huonommaksi tuloksella 174, Arin keilatessa 187. Muut heittivät sarjat 219, 256 ja 262.

Kolmanteen otteluun siis jatkoivat molemmat Jehkiset, Panu Tolonen ja Reijo Tossavainen. Tähän asti kisaa suvereenisti johtanut Joonas Jehkinen joutui tässä sarjassa tiukoille ja löysi itsensä nokikkain nuoren Tolosen kanssa. Loppuratkaisu jäi Tolosen käsiin, ja kaksi kaatoa häneltä olisi riittänyt tiputtamaan Maailman Mestarin kisasta. Kaato-ysipaikko yhdistelmällä peli olisi ollut tasan. Tämä oli herkullinen tilanne paikalliselle yleisölle ja Tolosen viimeisen ruudun alkaessa koko halli hiljeni. Jännitys oli huipussaan, ensimmäinen heitto lähtee ja... Reikä! Toloselle kävi se pahin mahdollinen, eli hyvästä heitosta jäi jäljelle seiska-kymppireikä.  Peli meni näin Joonakselle. Tämän osion tulokset: Ari Jehkinen 253, Reijo Tossavainen 226, Joonas Jehkinen 200 ja Panu Tolonen 177.

Seuraavassa ottelussa ratkaistiin se, saadaanko finaaliin Jehkistä haastamaan paikallista verta, vai ratkotaanko voitto Jehkisten kesken. Tällä kertaa päitä tiukimmin iskivät yhteen Ari Jehkinen ja Reijo Tossavainen. Ottelu oli todella tiukka ja ratkaisu jäi jälleen viimeiseen ruutuun. Ari heitti ensin kaadon, mutta lopetti kasi-paikkoon. Tämä antoi Tossavaiselle mahdollisuuden. Kaksi kaatoa ja Tossavainen menisi edelle. Ensimmäinen heitto toi kaivatun kaadon. Toinen heitto ei ollut yhtä osunut, ja Tossavainen hävisi Arille vain muutamalla pisteellä (184-176)

Näin ollen finaali oteltiin Jehkisten kesken. Edellisen kerran kun nämä setä ja veljen poika ottivat toisistaan mittaa Kiuruvedellä Jehkiset ottivat kolmoisvoiton vuonna 2012. Silloin mukana oli myös Joonaksen isä, ja Arin veli, Kari Jehkinen. Silloin korkeimman palkintopallin valloitti Joonas. Joonas ja Ari ovat otelleet vastakkain useita kertoja, eikä ratkaisu koskaan synny helposti. Viidenteen ruutuun saakka mentiin yhden pisteen erolla, Joonaksen johtaen. Ero pääsi ennen kymmenettä ruutua kasvamaan 12 pisteeseen, joka on edelleen erona niin pieni että lopputulos voisi kääntyä vielä miten päin vaan. Ari heitti viimeisen ruutunsa ensimmäisenä, ja näin hänellä oli mahdollisuus painostaa Joonasta. Heittämällä kaikki kolme kaatoa hän olisi lisännyt painetta Joonakselle ja koetellut jäämiehen hermoja. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut, kun viimeisen ruudun ensimmäinen heitto jätti pari keilaa pystyyn. Arin tulos 224. Joonas pääsi heittämään oman sarjansa loppuun melko luottavaisin mielin. Kaksi kaatoa ja kuusi pois, ja sarjaksi muodostui 244. Kiuruveden kuninkuus ratkesi siis uudelleen nuoremman polven voittoon.

teksti: Mari Penttinen