Olvi Open

Share |
09.01.2018

IISALMEN SANOMAT

(Jorma Tikkanen)

Kiuruveden keilaradoilla kulki sunnuntain aikana täysi elämän kirjo.

Yhtä lailla voittajan lisäksi sankareihin kuuluivat kisan vanhin, syöpähoitojensa heikentämänäkin mainiosti pärjännyt Taisto Luttinen (67) kuin kisan nuorin, Kalajoen superlahjakas Jani Soukka (14).

Mainareiden maajoukkuemies Joonas Jehkinen on parin viime vuoden aikana tottunut Kiuruveden ykkössijoihin. Niin myös nyt. Jehkinen kukisti Kiuruveden ja Pyhäjärven keilahallien yhteisen Olvi Openin lopputaistossa seurakaverinsa Tomas Käyhkön pistein 239–210.

Jehkinen kuittasi päivän pääpotin 1 500 euroa. Yläsavolaisista heitti komeasti kolmanneksi Kiuruveden Veijo Tossavainen. Kuuden kärkeen ylsi viimeisenä Iisalmen Kaarlo Kekkonen. Tossavaista ja Kekkosta kantoivat osin ylöspäin tasoituspisteet.

Isot ja tarkat kourat. Ne ovat olleet Taisto Luttisen valtteja niin aikanaan lentopallossa kuin viime vuodet keilailussa.

– Vastustajat kuuluivat meidän torjuntaa pelänneenkin, naurahtaa Luttinen ja näyttää aikamieskäsiään.

Keilailuun mies tutustui jo 1970-luvun lopulla läänin liikuntalautakunnan kokousten sivutuotteena. Ex-mestarikeilaaja Maire Rautakoski opasti Luttista lajin pariin.

– Sinulla on niin tarkka käsi, Rautakoski kannusti.

Paluu lajin pariin tapahtui reilut kaksi vuotta sitten, kun mies asettui reissuhommien jälkeen taas Kiuruvedelle, parinsadan metrin päähän hallista.

Työkseen putkistoja tehtaisiin yhdeksässä maassa asentanut Luttinen oli aikanaan vahva vaikuttaja Kiuruvedellä. Hän toimi muun muassa kymmenen vuotta Teräksen puheenjohtajana ja 12 vuotta kaupunginvaltuutettuna.

Syöpäpirulainen on kurittanut Luttista olan takaa jo yli vuoden. Marraskuussa 2016 löydettiin syöpä Luttisen pojasta, joka menehtyi viime kesäkuussa. Vain pari viikkoa sen jälkeen havaittiin sitten parantumattomaksi diagnosoitu syöpä Taiston haimassa ja maksassa.

– Hoidoilla hankitaan jatkoaikaa. Perjantaina viimeksi kävin sytostaatteja ottamassa. Ei minulle niistä huonoa oloa tule, joten pystyin heittämään. Mutta kunto sitten loppui, hienosti finaalin ensimmäisen pudotusvaiheeseen heittänyt Luttinen summasi rauhalliseen tapaansa.

Hyvin erilaista aikaa elää huimaa vauhtia kohti keilahuippua etenevä Jani Soukka.

Harvempi 14-vuotias tekee parissa päivässä 850 euron tilin. Soukka heitti lauantaina 350 euron arvoisen voiton Haapajärven finaalissa ja kuittasi 500 euroa Kiuruveden viidennestä sijasta.

Vasta toista vuotta keilanneen Janin laji valikoitui, kun hänen äidin mukaan ”jääkiekossa ja koripallossa oli Janin mielestä liikaa hälinää.”

Kahdella kädellä heittävä Jani on himoharjoittelija, ja perhe elää täysin pojan harrastukselle.

– Päätimme kuskata, kannustaa ja huoltaa häntä parhaamme mukaan. Kisoja ja leirejä onkin ympäri Suomea melkein joka viikonloppu.

Finaali ratkesi Käyhkön avausruudun jättöön ja nelosruudun paikkaamattomaan reikään. Jehkinen ei virheisiin erehtynyt.

– Viime kesänä tulehtui peukalon haarukka ja pidin kolmen kuukauden tauon. Sen jälkeen opettelin rennomman ja kättä säästävän tekniikan, Jehkinen kertoi.

Täyden 300:n pisteen sarjan alkufinaalissa heittänyt Käyhkö oli hieman tyytymätön. Armeijassa Santahaminassa hän pääsee harjoittelemaan hyvin, mutta välillä pitää käydä metsäkeikoilla.

– Kyllä se näkyy, kun ihan täysillä ei pysty harjoittelemaan, Käyhkö kertasi lopun ratkaisuja.

23.02.2019Juho Rissanen Kotipizza open voittoon
18.02.2019Veteraani Cup III:n voittoon Teuvo Blomberg
13.02.2019Lady Cup III voittoon Marja Pennanen
13.02.2019Lady Cup IV alkaa 14.2.2019
12.01.2019Rolls Open finaalin voittoon Panu Varis
30.12.2018Lady Cup III alkaa 3.1.2019
02.12.2018Juho Rissanen sorvasi voittajaksi
01.12.2018Sorvarin erikoisen finalistit selvillä
07.10.2018Matias Luosujärvi Genelec Openin voittoon
22.07.2018Teemu Huhtala Summer Open 2018 voittoon

Siirry arkistoon »